8 średniej wielkości ziemniaków pokrojonych w kostkę
1 duża marchewka
1 średnia pietruszka
Kawałek selera
1 mała żółta cebula
3 cebulki szalotki
Oliwa z oliwek – 2 łyżki
3 ząbki czosnku
3 pomidorki koktajlowe
Liście bobkowe, ziele angielskie, jałowiec, lubczyk, garam masala, kurkuma, sól, pieprz
Pokrojone ziemniaki podsmażamy w rondlu na oliwie prze ok 8 min cały czas mieszając. W tym samym czasie na łyżce oliwy podsmażamy drobno pokrojone szalotki. Dodajemy do nich szczyptę soli i cukru i smażymy aż się lekko zrumieni. Do podsmażonych ziemniaków dodajemy 1,5 l gorącej wody oraz warzywa: pokrojoną na 3 części marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, 2 pokrojone na mniejsze części ząbki czosnku oraz małą obraną cebulkę (w całości). Następnie wrzucamy 4 liście bobkowe, 4 kulki ziela angielskiego, 8 kulek jałowca oraz łyżeczkę suszonego lub świeżego posiekanego lubczyku. Przykrywamy i gotujemy do miękkości ziemniaków. Gdy ziemniaki zmiękną wyjąć 4-5 chochelek zupy (bez przypraw, za to z dużą ilością ziemniaków oraz 1/3 marchewki), zmiksować na gładką masę, następnie dodać z powrotem do zupy. Sparzyć 2-3 małe pomidorki koktajlowe i obrać ze skórki. Pokroić na ćwiartki i wrzucić do zupy, dodać 1/3 łyżeczki Garam masali, 1/3 łyżeczki kurkumy, zeszkloną cebulkę oraz zgnieciony z solą 1 ząbek czosnku, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać, podgotować jeszcze całość ok 8 min i gotowe :)
Zupę podawać z karmelizowaną marchewką i pieczonym ziemniaczkiem w skorupce oraz szczypiorkiem.
SMACZNEGO :)
(3) 0